Sfeer proeven en kritisch kijken

Als je via onze huizensite of via Funda een woning hebt gevonden die op het eerste gezicht kans maakt om je nieuwe onderkomen te worden, dan is de volgende stap een bezichtiging. Om de sfeer te proeven en kritisch rond te kijken.

Gevoel

Sfeer proeven is het allerbelangrijkst. Loop je door een huis maar komt dat ‘gevoel’ niet, dan is de rest eigenlijk al een verloren zaak. Maar zie je het wél zitten – of is het aanbod zo beperkt dat je ook zonder gevoel moet toeslaan – dan is het van het grootste belang om goed op onderzoek uit te gaan.

Eerlijk antwoord

Om te beginnen: verkoper en/of makelaar zijn verplicht om eerlijk antwoord te geven op vragen over de staat van onderhoud en moeten verborgen gebreken melden. Maar dan ben je er nog niet: want die ene paarse muur met goudgeverfde omlijsting van de open haard, het pronkstuk van de huidige eigenaar, hoeft nu niet meteen jouw smaak te zijn. Maar het is geen gebrek, dus je zult er zelf mee aan de slag moeten.

Op smaak

En zo kom je van alles tegen dat de koop de moeite waard maakt (een keuken om door een ringetje te halen, helemaal jouw smaak) of juist tegenwerkt (die paarse muur). Scheven keukenkastjes, druppende kranen, vastgelijmde vloerbedekking, kozijnen die weliswaar nog goed zijn, maar ook hun beste tijd wel gehad hebben, het zijn zaken die je straks veel tijd en/of geld gaan kosten om ‘op smaak’ te brengen of toekomstbestendig te maken. Daarom: vraag toestemming aan de eigenaar of makelaar om in kasten te neuzen, kranen open te draaien, kortom, elke vierkante centimeter te inspecteren. Komt die toestemming niet, kun je meteen vragen waarom niet.

Droomhuis

En stel meteen nog meer vragen: hoe oud is het dak? Is de aanbouw of ombouw legaal en mag je de vergunningen inzien? Zijn er facturen van recent onderhoud? Wat zijn de actuele energie- en waterkosten? Zorg dat je alle ins en outs kent en een plaatje hebt van de kosten en tijd om je droomhuis te realiseren. Pas dan kun je een overwogen beslissing nemen en een goed bod uitbrengen. Of laten uitbrengen, want als aankoopmakelaar staan wij je graag terzijde.

 

 


-
7

-

Anoniem
8

Wij hebben ten behoeve van onze dochter die in Nijmegen gaat studeren via Marcel Hermsen Garantiemakelaars een appartement gekocht. Wij zijn heel tevreden over de dienstverlening van deze makelaar. We hadden twee belangrijke wensen: het appartement moest in een veilige omgeving liggen. En het appartement moest courant zijn, zodat het na de studie weer makkelijk te verkopen was. Nadat we makelaar Hermsen hadden ingeschakeld zagen we zelf een pand dat geschikt leek. De makelaar wist echter duidelijk te maken dat de buurt (die wij als niet-Nijmegenaren niet kennen) helemaal niet zo veilig is en aan het verloederen is. Even een teleurstelling. Maar snel kwam de makelaar met een ander pand. Wel een stukje duurder, maar in een hele mooie omgeving. De makelaar heeft voor ons de prijs onderhandeld en de uiteindelijk prijs was fors lager dan we bereid waren te betalen. Dochter woont er nu en met de dag worden we enthousiaster over de keuze die we gemaakt hebben. De extra informatie, het behoeden voor te snelle beslissingen, de onderhandelingen, het uit handen nemen van de zorg: wij zijn blij dat we deze makelaar als aankoopmakelaar hebben gekozen. De kosten hebben we alleen al met de prijsonderhandeling meer dan drie keer terugverdiend.

Marielle van den Akker
8

Goed bereikbaar en er wordt de tijd genomen.

Lees meer
Terug
Recent bekeken